Ylirakennusmestari Matti Tapio Eklund kuoli vaikean sairauden uuvuttamana 6. lokakuuta Keravalla. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Hämeenlinnassa 1. elokuuta 1941. Sotilasarvoltaan hän oli reservin kapteeni.

Matti Eklund aloitti 16 -vuotiaana rakennusalan uransa betonilaboranttina IVO:n kenttävalimossa Ruovedellä. Ura jatkui nosturin kuljettajana ja betonielementtien kuljettajana rekan ratissa.

Vuonna 1964 Eklund aloitti Lahden teknisessä koulussa talonrakennuslinjalla ja hän valmistui rakennusmestariksi kolmessa vuodessa.

Eklund aloitti Elementtituote Oy:n tehtaalla asennus- ja kuljetuspuolen päällikkönä valmistuttuaan teknisestä koulusta.

Vuonna1969 hän perusti oman elementtiasennusyrityksen yhtiökumppanin kanssa. Paperitehtaiden elementtiasennuksia Eklund johti toistakymmentä uransa aikana.

Kiinnostus elementtiasennustekniikkaan johti siihen, että Eklund oli mukana kehittämässä asennusturvallisuutta parantavia ohjeita. Hän myös luennoi aiheesta useissa koulutustilaisuuksissa.

Eklund valittiin Kauppakamarin henkilöstöjärjestöjen suosittelemana Kauppakamarin Tavarantarkastajaksi rakennustyö -ryhmään vuonna 1985.

Tietoisuus kosteus ja homevaurioista ja niihin liittyvistä ongelmista lisääntyivät ja elementtiasennustyöt vähenivät 90-luvun alussa.

Eklund Matti T:mi muuttui Matti Eklund Oy:ksi 1996 ja yritystoiminnan painopisteeksi tuli kosteus- ja homevauriot.

Matti Eklund on tehnyt toista tuhatta tavarantarkastusta ja useita tuhansia asiantuntijatarkastuksia sekä hoitanut rakennuttajatehtäviä. Hänen asiantuntemustaan ja kokemustaan on käytetty myös rakennusalan erimielisyyksiä ratkottaessa. Hän työskenteli asiantuntijana ja projektinjohtajana aina kuolemaansa saakka.

Matti Eklund oli aina kiinnostunut rakennusalasta ja erityisesti kosteus- ja homevaurioista. Hän oli mukana työryhmissä, joissa laadittiin ensimmäisiä ohjeita mm. asuntokaupan kuntotarkastajille ja tehtäväluetteloa pientalotyömaan vastaavien työnjohtajille.

Kosteus- ja Hometalkoot projektissa hän toimi aktiivisena luennoitsijana ympäri Suomea ja oli mukana työryhmässä jonka tähtäimenä oli parantaa asuntokaupan turvaa.

Vapaa-aikanaankin Eklund oli kiinnostunut rakentamisesta.

SF -Caravan ry:n toimintaan Matti Eklund tuli vuonna 1975. Eklund oli yhtäjaksoisesti leirintätoimikunnan ja kotimaanmatkailutoimikunnan jäsen vuosina 1975-1999. Liittohallituksen jäsen Matti oli vuosina 1992-1998. Hän oli SF –Caravan Keski-Uusimaa r.y:n jäsen.

Matti Eklundin työsarkaa liiton toimikuntien jäsenenä olivat mm. leirintäalueiden kehitystyö, sopimisalueiden hankkiminen ja talvileirintäpaikkojen perustaminen. Eklund oli mukana myös alueoppaan (nykyinen Caravan -Leirintäopas) perustamisessa ja kehittämisessä. Matti Eklund valittiin Vuoden karavaanariksi 1984 ja palkittiin liiton kultaisella ansiomerkillä 1989.

Eklund oli Ylikeravan Rotaryklubin ja Keravan klubin jäsen.

Eklund oli mukana Tavarantarkastajayhdistys HTT r.y:n hallituksessa ja toimi puheenjohtajana vuosina 2009- 2011. Hän sai yhdistyksen kultaisen ansiomerkin ja oli kolmas kunniajäsen.

Eklund oli Keski- Uudenmaan Rakennusmestariyhdistyksen puheenjohtaja vuonna 1990-2000 ja kunniapuheenjohtajana vuodesta 2016. Hän toimi Rakennusmestarien keskusliitossa (nykyinen Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK r.y) toimikunnissa ja oli mukana työryhmässä, jolla rakennusmestarikoulutus saatiin uudelleen käyntiin.  Vuonna 1995 hän oli perustamassa RKL Raadin puolueetonta asiantuntijajärjestelmää ja koulutti rakennusalan asiantuntijoita vuosittain.

Nuoruuden moottoripyörä- ja kilpa-autoharrastus jatkui Harley Davidsonin satulassa 59-vuotiaana ja rakas moottoripyöräharrastus jatkui kesään 2018 saakka. ”Road Master Mutka” oli aktiivinen moottoripyöräajojen suunnittelija ja vetäjä. Eklund oli mukana perustamassa Harley Owners Group –kerhon alajaostoa ”Capital chapter”.

Eklund halusi jakaa omaa ammattitaitoaan ja tietämystään kouluttamalla ja toimimalla luennoitsijana useiden eri koulujen, henkilöjärjestöjen ja yhdistysten koulutustilaisuuksissa niin karavaanareille, moottoripyöräharrastajille, kuin rakennusalan ammattilaisille. Hyvä käytännön osaaminen ja huumorilla höystetyt luennot ovat jääneet monen kuulijan mieleen.

Aktiivinen rakennusalan tuntemus ja rohkea mielipiteen esiin tuominen oli ominaista hänelle. Menetimme opettajan ja vahvan asiantuntijan.

Matti Eklund on saanut lukuisia tunnustuksia työstään ja vapaaehtoistyöstään eri henkilöjärjestöiltä, yhdistyksiltä ja liitoilta. Merkittävimmät niistä ovat Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkki, Suomen Yrittäjien timanttiristi, Vuoden Rakennusmestari 2003, Keravan Yrittäjät ry:n yrittäjäpalkinto 40 vuoden yritystoiminnasta ja Vuoden yrittäjä 2018.

Matin perheeseen kuuluivat vaimo Sirpa ja neljä aikuista lasta ja kolme lastenlasta.

Matti oli avulias ja ymmärtäväinen. Hän oli helposti lähestyttävä ja hänellä oli käytännön läheinen tapa suhtautua ihmisiin ja heidän ongelmiinsa. Voimakkaana persoonana hän ajoittain sai aikaan myös poikkeavia mielipiteitä, joita hänen ei aina ollut helppo hyväksyä. Kaikesta huolimatta hänellä oli laaja ystäväpiiri töiden ja harrastusten parissa.

Marit Sivén, rakennusmestari

Matti Eklundin pitkäaikainen yhtiökumppani ja yrityksen Matti Eklund Oy:n jatkaja